אזור רמות מנשה אשר בדרום הכרמל, הוא אחד מאזורי הטיול היפים בארץ אם רק תגיעו בעונה הנכונה כלומר בחורף ובאביב. הגבעות המוריקות והמתונות ופריחה העשירה של כלניות, רקפות תורמוסים ושאר פרחי אביב הופכות את אזור רמות מנשה למיוחד במינו ויש שקוראים לאזור אפילו "טוסקנה הישראלית". אמאמה, היעדר שבילי הליכה רגליים, שפע של שבילי 4X4 רחבים מושכים בשבתות שלל רכבי שטח רועשים ולא נעימים להולך הרגלי שבסה"כ רוצה להנות מטבע שקט ורגוע (כן אני יודע חלק ניכר מנהגי השטח נהנים בדרכם מהטבע ואוהבים אותו בדיוק כמונו הרגליים, אבל עדיין אני אישית אוהב ללכת בשקט ושלווה בלי רעש מנועים סביבי במהלך הטיול).
לא מצאתי מסלולי טיול מעגליים להולך הרגלי הממוצע ומעלה עד שערב אחד ישבתי על המפה (לא פיזית... זה ביטוי כזה) ואמרתי לעצמי שאני לא זז ממנה עד שאני לא מוצא מסלול מעגלי רגלי באזור רמות מנשה.
ובכן חברים אחרי כמה דקות של בהייה בשבילים הצבעוניים על המפה ובחיבורים עם שבילים לא מסומנים מצאתי את מה שהפך לטיול פריחה מעגלי יפהפה שרובו אפילו נוח להליכה כמעט לכולם.
המסלול שמתחיל ומסתיים במושבה בת שלמה ברמת קושי בינונית עד קלה והוא מומלץ בחורף ובאביב, אבל חשוב לי לציין כמה נקודות חשובות לגביו לפני שיוצאים לדרך.
העניין הראשון קשור לניווט בטיול,רצוי להצטייד במפה/אפליקציית ניווט אופליין ובתיאור מפורט של המסלול כי חלקים ממנו מסומנים פחות טוב וחלק ממנו עובר בסינגל (שביל אופניים לא מסומן). תהיו מרוכזים בדרך כדי לא להכנס בטעות לשביל או סינגל לא נכונים. אפרופו אופליין, העניין השני הוא היעדר קליטה לאורך חלקים ניכרים מהמסלול עובדה שיכולה להפריע לכם לנווט באפליקציית און-ליין ומצד שני לתת לכם שקט מהטרדות מיותרות במהלך הטיול. הנושא השלישי הוא נושא הבוץ אחרי הגשמים. חלק מהמסלול עלול להיות בוצי אמנם לא ברמה שתגרום לכם להתחפר באדמה, אבל עדיין יש אנשים שבוץ זה לא הקטע שלהם... אז הנה אמרתי.
נושא אחרון וחשוב לפני שיוצאים למסלול - בחלק מהדרך נצטרך לעבור שערי בקר ובסמוך לשדות חקלאיים, אז אני רק מזכיר שתמיד נסגור שערי בקר אחרי שנעבור בהם ולעולם לא נדרוך בשדה חקלאי. גם הבקר וגם השדות הם הפרנסה של תושבי האזור ולא באנו להפריע להם... באנו לטייל.
אז איך הולכים?
קודם כל הנה לינק למפת המסלול כדי שיהיה נוח. אורך המסלול כשישה קילומטרים, הוא מישורי כמעט כולו ובכל מקרה ללא עליות או ירידות קשות. למעשה המסלול שלנו מקיף "רכס" של ארבע גבעות שניתן לראות בצורה ברורה מאוד במפה.
כדי להגיע לנקודת ההתחלה והסיום של המסלול נכוון את הוויז למושבה בת שלמה (בצידו הצפוני של כביש 67). נחצה את המושבה ברחובה הראשי - רחוב השסק, עד שבשלב מסויים הוא יהפוך לשביל עפר שיתעקל שמאלה ויביא אותנו בסמוך לשער צהוב ליד מכלאת פרות - כאן חונים מבלי להפריע תנועת רכבים חקלאיים.
תחילת המסלול על סימון שבילים אדום שחלקו הראשון ממש עניין של כמה מטרים עובר בתוך שטחי מכלאת הפרות... יש קצת בוץ ואם תהיו אדישים גם הפרות יהיו אדישות ולא יתעניינו בכם יותר מדי. השביל עולה במתינות ימינה על הגבעה שמולנו ומיד בשיא הגובה בצד שמאל נוכל להבחין בבית עץ מול הנוף הנהדר של רמות מנשה, נקודה מושלמת לעצירה ראשונה לארוחת בוקר או פק"ל קפה (כמובן שנשאיר אותו שלם ונקי).
הסימון האדום ימשיך ויקח אותנו במעלה הגבעה עוד פרק זמן קצר כשמסביבנו אחו ירוק שמתמלא בכלניות בחודשים פברואר-מרץ. בערך אחרי 700 מטרים מתחילת המסלול נעזוב את האחו ונכנס לערוצון טחוב ומוצל כשמימין לנו גדר חקלאית. נמשיך ללכת בערוצון ובשלב מסויים נבחין בעץ אלה גדול ומרשים מצד ימין לנו, שוב נקודה נהדרת לעצירה. בכלל, המסלול הזה מלא בנקודות יפות ופסטורליות לפרוס שמיכה ולהנות משמש חורפית בלב האחו הירוק. כמה דקות הליכה אחרי עץ האלה הגדול הסימון האדום יקח אותנו ימינה לחלק רחב יותר של הערוץ.
בשלב הזה השמש תחזור לחמם אותנו כששוב נוכל להבחין בכלניות רבות משני צידי השביל בחודשי הפריחה שלהן. קילומטר אחרי הפניה ימינה נגיע עם הסימון האדום למפגש עם דרך עפר רחבה ונוחה. הסימון האדום ממשיך שמאלה (כלומר מערבה) אבל אנחנו נפנה ימינה ונפרד מהסימון האדום. מכאן ההליכה קלה ונוחה (יש יאמרו משעממת) על הדרך הרחבה והמתונה שעלולה להיות בוצית אחרי הגשם. אחרי 2.5 ק"מ נגיע לצומת עם דרך עפר נוספת, בה נפנה ימינה עד שנחזור לרכב שנמצא ק"מ לאחר הפניה ימינה.
לי לא יצא לחוות על הדרך הזו תנועה מאסיבית של רכבי שטח ואני מקווה שזה לא כי היה לי מזל.
אופציה נוספת לחזרה שכרוכה בהליכה על שביל סינגל לא מסומן, ולדעתי יפה יותר אבל מצריכה טיפה התמצאות: רגע לפני שעולים על הדרך הרחבה, אפשר להבין בסינגל (שביל אופניים) לא מסומן שנכנס ימינה אל תוך החורש. נכנס אל החורש עם הסינגל שהתוואי שלו ברור מאוד. הסינגל בשלב מסויים פונה ימינה במעלה הגבעה ובשיא הגובה חוזר חזרה למטה לאותו כיוון. שיא הגובה של הגבעה מתאים ממש לפיקניק רגוע באמצע האחו הירוק. בהמשך הסינגל עובר ליד מערות הקבורה העתיקות ומשם לאורך דרך העפר חזרה לרכבים.
טיפ: קצת אחרי הפניה בדרך העפר ימינה תראו פניה נוספת ימינה אל בין השדות. השביל הזה יקח אתכם בהליכה קצרה אל מספר מערות קבורה עתיקות שהתגלו באזור. לא מצאתי מידע על ההתיישבות העתיקה שהיתה באזור אבל הנקודה הזו שווה עצירה לדעתי ויש ממנה גם נוף יפה.
זהו, אני מקווה שאהבתם את הפוסט. אתם מוזמנים לעקוב אחרי גם באינסטוש ולהרשם בראש העמוד לניוזלטר כדי לקבל את הפוסט הבא ישירות למייל שלכם.
נשמע ממש טוב, אלך בהזדמנות כשיגיע החורף/אביב...
אם אני אלך עכשיו בקיץ, אז אני לא אראה פריחה יפה כמו שאתה מתאר?
ועוד שאלה, לאן ממשיך הסימון האדום? בהנחה שאני רוצה להאריך את המסלול, אולי לעשות אותו מעגלי עם קצת יותר מרחק.. יודע לומר לאן מוביל הסימון האדום? בהנחה שאני פונה שמאלה ולא ימינה בדרך הרחבה שמפרידה מהסימון האדום..
תודה לך
רציתי לדעת מה מצב הבוץ נכון להיום?
היינו בשבת האחרונה. מסלול מקסים וקליל. דרך העפר מאוד מאוד בוצית.
היינו שם היום. בדיוק עכשיו החלה הפריחה של עצי נקטרינה בתחילת המסלול. ביצענו מסלול מקוצר שהתאים לקבוצה (פעוטות). בערך אחרי 750 מטר יש פניה ימינה לסינגל סובב גבעות עופר. הולכים על הסינגל (הרחב) בערך 1200 מטר. הליכה נעימה בין אלונים (שנותנים אחלה צל) ופריחה מגוונת. בצומת שבילים פונים מזרחה ואז חוזרים למכוניות על דרך העפר הרחבה, כמו במסלול המקורי. לא מצליחה לצרף תמונה של מפת המסלול.
היה מוצלח מאוד!!! לא יאומן כמה גיוון וכמה פריחה יש בשניים וחצי קילומטרים קסומים. תודה רבה רבה על ההמלצה ❤️
אתמול עשינו את המסלול. כמובן שופע פריחה ומקומות מעולים לעצירות נשנוש, מסלול קל ומוצלח. ההפתעה האדירה היתה שהיינו כמעט לבד (בשבת שמשית שכל המדינה היתה בחוץ!!) המלצה - אין צורך לקראת סיום לרדת לדרך העפר. פשוט למשוך ימינה (דרום-מזרחית?) לכיוון בת שלמה בסינגל אופניים ואז כל המסלול הוא בשבילים פסטורליים. ונכון, המסלול כמעט ולא מסומן אבל מאחר ויודעים בכלליות מה כיוון ההליכה זה לא נורא. הערה קטנה - היו חסרים לי כיוונים בתיאור המסלול שלך - במקום ימינה/שמאלה - צפון/דרום. תודה ונתראה בשבילים